27 mei 2014

Mei 2014 - Babyslaapzak / Trappelzak ca. 0-4 maanden

Bij ons eerste kind hadden we bij het verzamelen van babyuitzet keurig de lijstjes gevolgd. ook bij de maten van de aan te schaffen slaapzakjes. Later kregen we via via een paar 3e hands-slaapzakjes die wat kleiner waren en waar kindlief niet meteen in verzoop. 

Deze maat is in de winkel óf niet te krijgen, óf nogal duur dus ben ik ook deze keer maar weer zelf aan de slag gegaan. Helaas liep ik bij het zoeken naar een patroon op stuk dat de maat die ik zocht ook slecht als tutorial te vinden was. Dus ja, dan van de slaapzakjes die ik nog had maar een patroon gemaakt. 

Hieronder vind je (met zo veel mogelijk begeleidende foto's) mijn werkbeschrijving.


Stap 1: patroon zoeken.
Er zijn verschillende patronen voor slaapzakjes te vinden op het internet (gratis). Hier die van Kiind magazine en hier die van de Droomfabriek. Je kunt ook zelf van een bestaand slaapzakje het patroon overnemen, óf je kunt dus het door mij getekende patroon gebruiken (maat 0-4 maanden).


Stap 2: stoffen, band en rits.
Bijvoorbeeld (dunne) badstof en (dunne) fleece en katoen voor een eventuele voering. Wordt het een winterse slaapzak mag de stof wat zwaarder dan wanneer het een zomerse variant betreft (anders smoort kindlief).
Voor deze maat slaapzak is een rits van 30-35 cm lang genoeg. Maar een rits tot aan de voetjes mag natuurlijk ook!
Bais voor het afwerken van de halslijn en de armsgaten.
Eventueel nog een lapje stof om een beschermkapje over het ritseinde te maken.


Stap 3a: patroon op de stof overnemen en knippen.
Patroon op stof getekend en geknipt
Let op! Bij een slaapzak met voering het patroon twee keer gebruiken. Ik gebruik voor het overnemen op de stof graag uitwasbare krijtjes. Deze zijn er in verschillende kleuren en er is dus altijd wel een te vinden die goed afsteekt bij de stof die je gebruikt. En het is uitwasbaar, ideaal.  Teken het patroon op de verkeerde kant van de stof. Markeer vast tot waar de rits komt. De uitsparing van de rits nog niet knippen.
Bepalen van de lengte

Ik heb alleen het bovenstuk als patroon gemaakt, verder is het een kwestie van bepalen hoe lang het slaapzakje moet worden en de lijnen door trekken.  Voor de maat 0-3 maanden is 60-65 cm lang genoeg, waarbij de breedte aan de onderzijde (in totaal) 35-40 cm bedraagt.

Als je een ritskapje wilt maken kun je hiervoor het beste  een dun stukje stof gebruiken. Het ritskapje is een driehoekig lapje met korte zijden van ong. 4 cm. Neem twee keer een driehoek over op de stof. Knip uit.


Stap 3b: applicatie aanbrengen.
Wanneer je een applicatie op de stof wilt, is het handig deze nu aan te brengen. Nu ben je nog met een enkele lap stof bezig en kun je makkelijker manoeuvreren met het vastnaaien op je naaimachine. Wanneer de stof erg dun is kun je een stuk bakpapier of en pagina uit een tijdschrift aan de onderzijde gebruiken, zodat de naaimachine je draad/stof/applicatie niet ‘opeet’.  Dit werkt bij mijn machine erg goed. Zie ook mijn blogentry van oktober hierover.
Goede kant
AchterkantStap 4: in elkaar zetten.
Reeds gekeerd
Speld de stoffen met de goede kanten op elkaar. Naai de schouderstukken, de zijkanten en de onderzijde aan elkaar.  Als je een slaapzak met voering maakt heb je nu dus 2 slaapzakjes.

Zo moet de rits er in
Knip de uitsparing van de rits. Leg de rits met het eindstuk boven, met de goede kant naar binnen. Bij een slaapzak met voering doe je dit bij de stof van de buitenste laag. Speld of rijg de rits vast.  Wanneer je een ritskapje aan je slaapzak wilt maken volgt hier een korte beschrijving van het maken en aanbrengen van het ritskapje:
Ritskapje
Leg de driehoekige stukken stof met de goede zijden op elkaar. Naai aan de beide  korte zijden aan elkaar, laat de lange zijde open. Keer om. Vouw dubbel (verste punten op elkaar). Leg met de punt naar voren over de rits heen. Speld of rijg vast (de open zijde wordt nu bij het vastzetten van de rits meteen dichtgenaaid). Ik ben zo stom geweest hier geen foto's van te nemen, alleen toen het kapje er al aan zat. Sorry.

Goede kant stof niet te zien, rits verstopt
Neem de stof van de voering, zorg dat de goede kant aan de binnenzijde is. Leg de stof op de stof-met-rits. Zorg dat de voeringstof nu de andere kant van de rits bedekt. Speld of rijg vast. 
Vastnaaien met de lockmachine
Voering naar binnen gevouwen
Vouw de voering naar binnen. Dit geeft meer ruimte aan de rits bij het vastnaaien op de machine en het is voor je eigen zicht ook beter te zien waar je bezig bent. Gebruik voor het vastnaaien van de rits de lockmachine (gaat vliegens, maar is door de voetbreedte wel goed mikken) of de gewone naaimachine (vergeet dan niet het ritsvoetje te gebruiken!). Ik heb de lockmachine gebruikt omdat vanwege de dichte lagen (badstof, harde eindstukje rits) mijn gewone naaimachine anders kuren zou gaan vertonen.

Geregen
Bais vast gespeld
Zo, bijna klaar. Keer alles binnenste buiten. Rijg de stoffen aan de hals en armsgaten aan elkaar. Werk de halslijn en armsgaten af met bais. Wederom vanwege de dikte van de verschillende lagen heb ik hier mijn naaimachine niet voor gebruikt maar heb ik dit dus maar met de hand gedaan.


Klaar

8 opmerkingen:

 1. Hey, ikben erg geïnteresseerd in jouw patroon, maar de pdf link werkt niet. Kan ik deze nog op een andere manier krijgen? Dank u

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar hebben meer mensen problemen mee, ik ben dat nog aan het uitzoeken. In de tussentijd zou ik je het patroon kunnen e-mailen?

   Verwijderen
  2. Graag, maar kan ik je mijn adres op een privé manier achterlaten zonder het hier zo in het openbaar te gooien?

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier hetzelfde probleem, ik moet toegang vragen om het document te kunnen zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor mijn late reactie. ik heb een nieuwe link gemaakt en het patroon zou nu makkelijk te vinden moeten zijn (als je er nog wat aan hebt).

   Verwijderen
 4. Martine Lucassen13 juni 2017 om 01:03

  Is het probleem al opgelost? Ik zou ook graag dit mooie patroontje willen gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry voor mijn late reactie. ik heb een nieuwe link gemaakt en het patroon zou nu makkelijk te vinden moeten zijn (als je er nog wat aan hebt).

   Verwijderen