3 november 2017

September 2015 - Piratenjurk

En jawel... ITLAPD gluurt weer om de hoek...

Ooit, toen ik net voor het eerst zwanger was en overliep van de hormonen én er nog een stoffenwinkel was in Leidschendam, heb ik twee lappen gekocht. Zo mooi en zo prachtig en lief en voor de baby... ja dat werd niks dus.

Na een tijdje vond ik de ene toch saai (nog steeds) en van de ander kon ik me ook niet meer voorstellen dat ik die zelf had uitgezocht. Maar nu kreeg ik het dus weer op m'n heupen een piratenpakje te maken en juist de lap waarvan ik me het meest afvroeg hoe ik hem ooit had kunnen kopen bleek daar toch wonderwel voor geschikt.

Dit jaar wilde ik een prinsessenjurk met piraten accessoires; hoofddoek, ooglap, schatkaart.


Voor de jurk gebruikte ik een romantisch gestreepte lap met op de strepen kleine bloemetjes. Het idee was een lijfje met daaraan een wijde rok-met-voorsplit en een onderrok er aan vast (dus alles in een stuk).

Voor het lijfje gebruikte ik weer een shirt als voorbeeld en bedacht toen later dat katoen natuurlijk veel minder rekt dan zo'n tricot shirt.

Dus maakte ik een tussenstukje om middenvoor vast te zetten. Het voorpand knipte ik in tweeën, en vouwde de randen om. aangezien de stof strepen heeft hield ik me netjes aan de breedte van 3 strepen aan beide kanten. het tussenstukje werd een crèmekleurig lapje en elke 2,5 cm stikte ik daar een uitgerekt stukje elastiek op vast. vervolgens maakte ik de beide delen van het voorpand aan het gerimpelde tussenstukje vast. 


Ook maakte ik nog van strookjes stof biasband om de armsgaten en hals netjes af te werken. Veel vouwen, strijken, vast rijgen en hopen dat het goed komt. Hier is veel handwerk in gaan zitten en ik had het al zo breed aan tijd...

In ieder geval was er op een gegeven moment een stukje jurk af, dat er moet ik eerlijk zeggen, toch wel wat klein en krap uit zag. maar tegelijk ook blij dat er wat afgestreept kon worden. En na nog eens goed kijken werd het al wat minder eng.

De onderrok is een cirkelrok (deze keer zonder zijnaadjes) met aan de voorzijde een strookje kant onderaan vastgezet. daar werd de rok net iets langer van en ook een beetje chiquer. De wijde buitenrok is geplooid en de lengte is zo'n beetje tot de grond. Ik wilde eerst gewoon rimpelen maar ik kreeg de rimpels/plooien niet netjes verdeeld bij het aan elkaar zetten aan de onderrok. Dus ben ik hier ook maar weer de strepen van de stof gaan gebruiken en vouwde ik netjes de crèmekleurige strepen onder de lichtgroene. Ik heb de stof eerst vastgespeld, daarna gestreken en toen vast gestikt. Er is vast een simpelere manier om stof te plooien maar dit werkte voor mij heel goed.


Daarna kon ik de onderrok en de buitenrok makkelijk aan elkaar zetten. De opening van de rok(ken) is trouwens zo wijd genomen dat het lijfje er goed doorheen past, wederom omdat de stof niet rekt. En ik nog niet zo'n held ben met ritsen en dit project dus weer aardig last-minute werd uitgevoerd. Ik had nog een strook van de bloemenstof over en nog een stukje wit dus maakte ik nog een brede ceintuur voor om het middel om de zaak daar toch een beetje in toom te kunnen houden.


Toen volgde een pas moment met 3 losse delen; lijfje, rokken en ceintuur.

Het lijfje paste gelukkig goed aan, de rok ook en de ceintuur verdoezeld nog wat dat de delen niet aan elkaar zitten. ook is de rok nog niet gezoomd en lijkt het nog wat scheef allemaal maar dit begint dus ergens op te lijken.
De rok is nogal lang, maar omdat de jurk van voren open valt (en de onderrok boven de schoenen ophoudt) is er geen kans op struikelen.

De ooglap is gemaakt van twee ovalen met een stukje elastiek er tussen. Met de verkeerde kanten op elkaar genaaid, stukje open laten voor het keren en daarna netjes dicht stikken. op de foto hiernaast is dit in 3 stappen te zien.

De hoofddoek is van dezelfde crèmekleurige stof waar ook het voorstukje van de jurk van is gemaakt. hiervan een driehoekig stuk geknipt, de randjes omgeslagen vast gestikt en een roze doodshoofd er op genaaid.


Voor de schatkaart gebruikte ik aan de ene kant een stukje gordijnstof van de Kwantum met daarop een afbeelding van de wereldkaart en aan de andere kant een (even groot) stuk crèmekleurige stof waar ik een getekende schatkaart op heb gestreken (uitgeprint op speciaal papier). De schatkaart heb ik eerst op de stof gestreken en toen met de andere stof (goede kanten op elkaar) vastgenaaid, gekeerd en gesloten. En de kompasroos moest in spiegelbeeld. Dat is me bijna gelukt maar vanwege haastwerk is er ergens toch iets fout gegaan.

Ergens laat in de avond, 18 september, was ik klaar. Moe, trots en erg benieuwd hoe m'n dochter de jurk zou vinden (ze vond m mooi :) ). De volgende dag was het daarnaast ook nog eens nationale appelpluk dag dus maakten we een uitstapje naar de Olmenhorst in stijl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten