3 februari 2014

November 2013 - Poppewagen

Voor Sinterklaas zou de kleine dame een poppenwagen krijgen. En een popje. Een leuk popje vinden was nog niet zo'n heel groot probleem, een poppenwagen was wat lastiger. Na eindeloos op het internet en door speelgoedwinkels te hebben gedwaald op zoek naar dé poppenwagen kwam ik er achter dat die dingen vaak bizar groot zijn (met allerlei accessoires waar een kind van twee helemaal niks mee kan) of handzaam, maar lelijk. Juist.Tijd dus om een opknappertje te vinden. Ziedaar: Marktplaats. Voor een leuk bedrag had ik ineens een rieten wagentje met een half-vergane bekleding. De bekleding heb ik er voorzichtig van af gehaald en als voorbeeld gebruikt voor de nieuwe bekleding. Een leuk, hip poppenwagen stofje had ik op dat moment niet liggen, maar bij de Zweedse Woonschuur in de couponnetjes bak vond ik al snel wat ik zocht. De bestaande bekleding heb ik overgetrokken voor de binnenhoes en de kap. Voor het matrasje heb ik een krant in het mandje gelegd en de contour overgetrokken. Daarna de contour uitgeknipt en op een stukje fleece gelegd (3 dubbel) en dit aan elkaar gezet met de lockmachine.


Het dekentje dat bij het wagentje zat vond ik veel te klein, dus dat heb ik meteen al weggegooid. Het nieuwe dekentje is net zo lang als het matrasje en bijna 2x zo breed. Eerst heb ik een enkel stukje fleece uitgeknipt en de randjes gelockt, toen daar omheen een dekbedovertrekje gemaakt van 2x een lap stof, iets groter dan het dekentje. Goede kanten op elkaar, randjes locken, onderkantje netjes afwerken (openingetje houden) Keren en om het dekentje heen doen. Voor het kussentje en het sloopje dezelfde procedure, alleen dan kleiner.
Daarna had ik nog wat stof over dus heb ik van 2 stukjes wit fleece en 2 stukjes stof nog een klein slaapzakje gemaakt. Dit heb ik gewoon een beetje op gevoel uitgeknipt. De lengte is ongeveer die van het matrasje. het is een beetje ovalig met aan de voorkant een hals uitsparing geknipt. De schouders heb ik met drukknoopjes aan elkaar gezet. De voorkant bestaat uit een lapje fleece en een decolapje. Hiervan heb ik de bovenste helft met de goede kante op elkaar vastgenaaid. Daarna keren. Zelfde voor de achterkant. Vervolgens verder vastgenaaid (hiervoor de decolapjes op elkaar, de fleece kant is nu buiten) aan de onderzijde die nog open was. Keren, klaar.


Popje kan nu lekker slapen

4 opmerkingen:

 1. Bedankt, hier kan ik wat mee, nu nog uitpuzzelen hoe ik de kap maak, ik heb een kale wagen, zonder kap en zonder matrasje, gelukkig wel de ijzeren onderdelen voor de kap, kan je iets over afmetingen stof vertellen en hoe je de ijzers hebt bevestigd in de stof van de kap?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De ijzers zitten in een tunnelje in de stof. De grootte van de kap wordt zo wel puzzelen, ik Had gelukkig de oude kap nog. Het is iig een halfrond stuk stof, de rechte kant Is voor en de ronde kant loopt om het wiegje langs. Trouwens daar heb ik een elastiek in gezet dan klemt het beter aan de wieg. Belangrijk is deze lap niet te klein te nemen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De ijzers zitten in een tunnelje in de stof. De grootte van de kap wordt zo wel puzzelen, ik Had gelukkig de oude kap nog. Het is iig een halfrond stuk stof, de rechte kant Is voor en de ronde kant loopt om het wiegje langs. Trouwens daar heb ik een elastiek in gezet dan klemt het beter aan de wieg. Belangrijk is deze lap niet te klein te nemen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt Claartje, en ik heb idd de eerste keer de lap te kort gemaakt haha toen maar extra lang en daarna alles op de wagen afgespeld en rond gemaakt, het is gelukt, ben nu met de binnenkant bezig en het matrasje, dat heb je ook leuk beschreven, ik ga morgen een tweedehands lockmachine ophalen en dan kan ik daar mooi mee experimenteren, ga ook een dekbedje maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen